Kan je een recreatiewoning financieren?

Kan je een recreatiewoning financieren? Dit is iets wat veel mensen zich afvragen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dat kan zeker! Uiteraard gelden hierbij wel voorwaarden waaraan je als koper moet voldoen. Daarnaast is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. recreatie-financieren.nl kan daar uitstekend bij ondersteunen. Met onze kennis en jarenlange ervaring maken we het jou een stuk gemakkelijker.

Waar moet je op letten bij het kopen van een recreatiewoning?
Het kopen van een recreatiewoning kan heel aantrekkelijk zijn. Wel zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Dit is zeker het geval wanneer je een financiering nodig hebt. Voor de ene recreatiewoning kan het namelijk gemakkelijker zijn een financiering te krijgen dan voor de ander. Hoe dat precies zit, vertellen we hieronder. Zo ben jij alvast goed voorbereid.

Typen recreatiewoningen
Er bestaan verschillende typen recreatiewoningen, met elk eigen kenmerken. Deze kenmerken neemt een bank mee in de overweging om wel of geen financiering te verstrekken. De belangrijkste vraag bij het regelen van een financiering is daarom: ‘Wat koop je?’ Hierbij maken we onderscheid tussen onroerend en roerend goed.

Onroerend goed
Bij onroerend goed gaat het om bouwwerken met een vaste fundering. Oftewel: een woning die vastzit in de grond, bijvoorbeeld met beton of op heipalen. Bouwwerken dus die niet verplaatsbaar zijn. Voor onroerend goed is het mogelijk een hypotheek te krijgen. Gebouwen met een vaste fundering behouden over het algemeen hun waarde. Om die reden zijn deze bouwwerken een vrij zekere investering voor een bank.

De aanwezigheid van een fundering is voor alle banken een harde eis om een hypotheek te verstrekken. Het is alleen niet altijd duidelijk of een bouwwerk een vaste fundering heeft. Sommige woningen hebben namelijk het uiterlijk van een vast, gefundeerd bouwwerk. Denk aan een chalet, waarvan de pootjes ingegraven zijn in de grond. Dit bouwwerk lijkt op een fundering te steunen, maar bij nadere inspectie blijkt dit toch niet het geval. Dit ‘grijze gebied’ maakt het soms lastig om de juiste beslissingen te nemen. De specialisten van recreatie-financieren.nl weten hoe je in dit soort situaties te werk kunt gaan. Zo kun jij goed voorbereid bij een bank aankloppen.

Roerend goed
Onder roerend goed verstaan we de bouwwerken die niet in de grond vastzitten. Deze bouwwerken staan ‘op pootjes’ en zijn dus verplaatsbaar. Voor roerend goed is het niet mogelijk om een hypotheek te krijgen. Een verplaatsbare accommodatie is minder waardevast en kan gemakkelijker worden verkocht. Dit brengt voor een bank meer onzekerheden met zich mee. Wel zijn er andere financieringsmogelijkheden. Heb je bijvoorbeeld een eigen woning met overwaarde? Dan zou je deze overwaarde kunnen inzetten voor het financieren van de recreatiewoning. Ook een persoonlijke lening (krediet) kan een optie zijn. Wij zijn op de hoogte van alle verschillende opties per bank en denken graag met je mee.

Bouwmaterialen
In aanvulling op de vraag of het om roerend of onroerend goed gaat, speelt het gebruikte bouwmateriaal eveneens een rol. Het is voor een hypotheek niet per se noodzakelijk dat een bouwwerk van steen gemaakt is. Ook prefab-bouwwerken kunnen in aanmerking komen voor een hypotheek, zolang ze maar gefundeerd zijn. Denk aan houten constructies die in een fabriek worden gemaakt en vervolgens op locatie aan een fundering worden bevestigd. Het verschilt per bank welke eisen aan het gebruikte bouwmateriaal worden gesteld. Waar de ene bank enkel een stenen gebouw wil financieren, gaat de ander eveneens akkoord met een prefab-bouwwerk. Daarnaast bestaat nog het onderscheid tussen recreatiewoningen die wel of niet op vaste voorzieningen zijn aangesloten. Elke geldverstrekker voert wat dit betreft een eigen beleid en maakt hierin eigen keuzes. Bij recreatie-financieren.nl weten we precies wat er per bank mogelijk is. Wij kunnen je daarom uitstekend ondersteunen.

Verder is het goed om te weten dat het beleid bij banken weleens verandert, bijvoorbeeld door voortschrijdend inzicht. Zo werd houtskeletbouw lange tijd gezien als minder waardevast dan steen en beton. Dat beeld is nu aan het veranderen. Tegenwoordig wordt het duurzame en energiebesparende karakter van hout juist als een voordeel gezien. Daarnaast zorgen prefab-bouwwerken voor minder stikstofdepositie op de bouwlocatie, vanwege de productie in fabrieken. Wij houden alle ontwikkelingen op dit gebied in de gaten. Zo kunnen we je voorzien van het juiste en meest duidelijke advies.

Eigen grond, erfpacht of huur
Ook de aard van de grond waarop een recreatiewoning staat is van belang voor een financiering. We onderscheiden drie vormen: eigen grond, erfpacht en huur. Banken vinden het een geruststellend idee als je zelf eigenaar bent of wordt van de grond. Jij hebt dan immers zelf in de hand wat er met de grond en het bijbehorende bouwwerk gebeurt. Dit geeft de bank zekerheid. Wanneer de grond onder erfpacht valt, brengt dit voor een geldverstrekker meer onzekerheid met zich mee. Een financiering is wellicht nog steeds mogelijk, maar het is wel complexer. Om die reden adviseren wij altijd eerst de erfpachtvoorwaarden te laten beoordelen door een specialist. Zo ben je goed voorbereid en voorkom je teleurstelling. Bij recreatie-financieren.nl hebben wij veel kennis van de regelingen en voorwaarden rond erfpacht. Wij weten daardoor precies welke erfpachtsituaties kans van slagen hebben.

Staat de recreatiewoning op huurgrond? Banken zullen dan niet willen meewerken aan een hypotheek op het object. Zelfs als de huurperiode steeds automatisch verlengd wordt, blijft het te onzeker voor een geldverstrekker. Mocht dit aan de orde zijn, dan kijken wij graag mee naar eventuele andere mogelijkheden. Je kunt dan denken aan een krediet of financiering op de overwaarde van je huis.

Kortom: het is goed om rekening te houden met het type recreatiewoning en de betreffende grond. Dit heeft mogelijk invloed op het wel of niet krijgen van een financiering. De specialisten van recreatie-financieren.nl kunnen je hierin begeleiden en adviseren. In veel gevallen zijn er meer opties dan vooraf wordt gedacht. Wil je snel meer inzicht in je financiële mogelijkheden? Neem dan contact met ons op voor een gratis maatwerkberekening. Wij berekenen dan vrijblijvend wat er in jouw situatie haalbaar is voor de aanschaf van een recreatie- of vakantiewoning. Eerlijk, duidelijk en betrouwbaar, daar staan wij voor.

Hoe financier je een recreatiewoning?
Er zijn verschillende manieren waarop je de aankoop van een recreatiewoning kunt financieren. Naast het gebruiken van eigen spaargeld, maken we onderscheid tussen een persoonlijke lening (krediet) en een hypotheek. Een persoonlijke lening kan een uitkomst zijn wanneer een bank geen hypotheek wil verstrekken. Dit is bijvoorbeeld het geval als de betreffende recreatiewoning geen fundering heeft. Het bouwwerk wordt dan gezien als roerend goed. Daarnaast kan een krediet gunstiger zijn wanneer het om relatief kleine bedragen gaat. Je hoeft dan namelijk geen kosten te maken voor een notaris, taxatie en advies. Wanneer het om grotere bedragen gaat en een hypotheek mogelijk is, heeft dit meestal de voorkeur.

Hypotheek recreatiewoning
Een financiering voor een recreatiewoning betreft vaak een (tweede) hypotheek. Voor het afsluiten van deze hypotheek gelden een aantal vaste voorwaarden. Kort gezegd komt het erop neer dat een bank vertrouwen moet hebben in jou en in het te financieren object. Belangrijke criteria rondom het object hebben we hierboven uitgebreid behandeld. Als het gaat om jou als koper, speelt in de eerste plaats je inkomen een belangrijke rol. Daarnaast kijkt een bank naar eventuele andere betaalverplichtingen die je al hebt. Denk aan een huidige hypotheek, huurlasten of een (studie)schuld.

Verder is het voor een bank belangrijk om te weten hoe zeker en constant je inkomsten zijn. Je zult daarom moeten aangeven of je in dienst bent bij een werkgever of werkt als zelfstandige. In het laatste geval kunnen onze adviseurs je ondersteunen bij het presenteren van een overtuigend financieel plaatje.

Er zijn verschillende opties als het gaat om een hypotheek voor de aanschaf van een recreatiewoning. We behandelen er drie:

  • Hypotheek recreatiewoning
  • Verhogen hypotheek eigen huis/hypotheek op overwaarde
  • Tweede hypotheek bij een andere bank

Hypotheek recreatiewoning
Wanneer een recreatiewoning aan alle eisen voldoet, kun je mogelijk een hypotheek op deze woning afsluiten. Je financiert de recreatiewoning dan dus met een hypothecaire lening. Voor deze lening betaal je maandelijks hypotheekrente en een aflossingsbedrag. Doordat de hypotheek losstaat van eventuele andere hypotheken of leningen, ben je niet gebonden aan een bepaalde geldverstrekker. Vanzelfsprekend worden de keuze-opties wel beïnvloed door jouw situatie en de voorwaarden die de verschillende banken stellen.

Verhogen hypotheek eigen huis/hypotheek op overwaarde
Wanneer je al een hypotheek op je eigen huis hebt, kun je deze mogelijk verhogen. Er is dan nog steeds sprake van één hypotheek bij dezelfde bank, maar voor een hoger bedrag. Je financiert de recreatiewoning dus met deze aanvulling op het bestaande hypotheekbedrag. Voor het verhogen van een hypotheek is het wel noodzakelijk dat het onderpand meer waard is dan de bestaande lening. In dat geval is er sprake van overwaarde. Je verhoogt de hypotheek dus op de overwaarde van je eigen huis.

 

Tweede hypotheek bij een andere bank
In sommige gevallen is het niet mogelijk een tweede hypotheek bij je eigen bank af te sluiten. Of misschien heb je voorkeur voor een andere bank vanwege gunstigere voorwaarden. Soms kun je dan een tweede hypotheek op je eigen woning afsluiten bij een andere bank. Hier zitten wel een aantal haken en ogen aan. Zo zijn veel banken hiermee terughoudend door het grotere financiële risico. Ook kunnen banken als eis stellen dat je het betreffende hypotheekbedrag aan je eigen woning besteed. Het financieren van de recreatiewoning is dan dus geen optie. Onze specialisten weten precies waar je in dit soort situaties op moet letten. Zij helpen je graag met het uitzoeken van de mogelijkheden en het opstellen van een goed plan.

Hypotheek of persoonlijke lening?
Van tevoren is het niet altijd duidelijk of het mogelijk is een hypotheek en/of persoonlijke lening te krijgen. Door alle verschillende regels, eisen en voorwaarden per bank, zien veel kopers door de bomen het bos niet meer. Het helpt dan enorm om hierover met een specialist te praten. Wij helpen met het scheppen van duidelijkheid en kijken wat er mogelijk is in jouw situatie. Neem contact met ons op voor meer informatie of voor het doen van een gratis maatwerkberekening.

Taxatierapport: let op de vereiste aandachtspunten
Om een hypotheek te kunnen afsluiten heb je bijna altijd een taxatierapport nodig. In dit rapport wordt onder meer de marktwaarde van een bouwwerk vastgesteld. Een taxatierapport voor recreatiewoningen moet daarnaast aan andere specifieke eisen voldoen. Zonder deze punten, biedt het rapport mogelijk onvoldoende informatie voor het verstrekken van een hypotheek. Het is dus heel belangrijk om van tevoren precies te weten welke kenmerken in het taxatierapport moet staan. Bovendien kan ook dit per bank weer verschillend zijn. De specialisten van recreatie-financieren.nl zijn bekend met alle eisen waaraan een taxatierapport moet voldoen. Zo kunnen we er samen met jou voor zorgen dat een bank alle benodigde informatie ontvangt.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen voor een recreatiewoning?
Hoeveel hypotheek je precies kunt krijgen voor een recreatiewoning wordt door verschillende factoren beïnvloed. Wederom speelt het inkomen hier een grote rol. Daarnaast wordt dit mede bepaald door de hypotheekvorm die je kiest. Kun je een financiering krijgen op de overwaarde van je eigen huis? Mogelijk kun je dan het volledige aankoopbedrag van de recreatiewoning lenen. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de exacte overwaarde en van je inkomen. Beide moeten hoog genoeg zijn om de volledige financiering te kunnen dragen.

Wanneer je een hypotheek op de recreatiewoning wilt afsluiten, gelden er andere regels. Sowieso is het in Nederland dan niet mogelijk om het volledige aankoopbedrag te lenen. Banken willen bij een dergelijke hypotheek maximaal 90% van de marktwaarde financieren. Dit geldt alleen wanneer je zelf volledig van de woning gebruik gaat maken. Je zult dus altijd minimaal 10% van het aankoopbedrag zelf moeten betalen. Ook de bijkomende kosten zijn voor eigen rekening.

Als je de woning gaat verhuren, financiert een bank maximaal 80%. Deels zelf gebruiken en deels verhuren is natuurlijk evengoed een optie. Zo kun je genieten van je vakantiewoning wanneer jij dat wilt. En in de overige perioden ontvang je inkomsten door de verhuur. In sommige gevallen mag je deze inkomsten meenemen in de berekening van het hypotheekbedrag. Houd er wel rekening mee dat verwachte huurinkomsten maar zeer beperkt worden meegeteld. Voor veel banken is dit namelijk een te onzekere factor. Per bank kunnen de eisen, voorwaarden en berekeningen hiervoor verschillen. Wij helpen je graag om uit te zoeken welke bank het best bij jouw situatie past.

Tot slot kan ook je leeftijd nog van invloed zijn op de hoogte van de hypotheek. Bereik je binnen 10 jaar de AOW-leeftijd? Dan kijken banken eveneens naar het inkomen na je pensionering.

Welke bank financiert recreatiewoning?
Bij een financieringsaanvraag voor een recreatiewoning vraagt elke bank zich in de basis twee dingen af:

  1. Kan de koper de maandlasten betalen?
  2. Wat is ons risico als de koper de maandlasten toch niet kan voldoen?

Vanzelfsprekend moeten beide antwoorden de bank genoeg vertrouwen geven om akkoord te gaan met financiering. Zoals beschreven, letten banken hierbij op zaken als je inkomen, andere betaalverplichtingen, het type recreatiewoning en de betreffende grond. Wel is het zo dat er per bank verschil kan zitten in je financiële mogelijkheden. Elke bank of hypotheekverstrekker maakt namelijk een eigen berekening. Hierbij gelden verschillende minima, maxima en basisvoorwaarden.

Óf en hoeveel geld je kunt lenen, verschilt dus per bank en per woning. Een goede voorbereiding is het halve werk. De adviseurs van recreatie-financieren.nl kunnen je uitstekend ondersteunen in de zoektocht naar een financier. Wij kennen de spelers, weten wat belangrijk is en waar we op moeten letten. Op die manier helpen we je graag aan een hypotheek die het best past bij jouw situatie. Daarbij zijn wij altijd eerlijk over de mogelijkheden, maar ook over de eventuele onmogelijkheden. Bij ons ben je verzekerd van een betrouwbaar en duidelijk advies. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.

Twee soorten hypotheken: annuïteiten- of lineaire hypotheek
Als je een hypotheek wilt afsluiten op een recreatiewoning, kun je kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. In beide gevallen moet je de hypotheek volledig aflossen. Bij een annuïteitenhypotheek blijven de maandlasten tijdens de rentevaste periode gelijk. Het bedrag dat je maandelijks betaalt, bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. In het begin is het renteaandeel groot en de aflossing klein. Naarmate de looptijd vordert, wordt de aflossing groter en het renteaandeel kleiner. Bij een lineaire hypotheek is het aflossingsbedrag elke maand hetzelfde, maar wordt het rentebedrag steeds lager. Het maandelijkse totaalbedrag is aan het begin van de looptijd dus hoger dan aan het eind.

Financier je de recreatiewoning met een hypotheek op de overwaarde van je eigen huis? In sommige gevallen is het dan mogelijk een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. We kijken graag met je mee voor de meest passende oplossing in jouw situatie.

Recreatiewoning in het buitenland
Heb je de wens om een recreatiewoning in het buitenland te kopen? Houd er dan rekening mee dat je een hypotheek op deze woning niet in Nederland kunt afsluiten. Zo’n hypotheek moet worden gevestigd in hetzelfde land als waarin de woning zich bevindt. recreatie-financieren.nl heeft connecties met een Duitse bank. Dit biedt een unieke mogelijkheid voor het aanschaffen van een recreatiewoning op verschillende Duitse parken. Bovendien beschikken wij over een uitgebreid netwerk. Dat kunnen wij eventueel inzetten voor het vinden van een bank in bijvoorbeeld Frankrijk, Italië of Spanje. Neem gerust contact met ons op voor advies of verdere informatie hierover. Heb je genoeg overwaarde op je eigen huis om de buitenlandse vakantiewoning mee te financieren? Wij kunnen je dan helpen om dit geld vrij te maken bij de bank.

Hoeveel eigen geld bij kopen recreatiewoning?
Hoeveel eigen geld je nodig hebt, hangt grotendeels af van hoe je de woning gaat financieren. Wanneer je de overwaarde op je eigen huis gebruikt, kun je soms het volledige bedrag lenen. Dat is niet mogelijk als je een hypotheek op de recreatiewoning afsluit. Banken willen dan maximaal 90% van de woningwaarde financieren. Elke geldverstrekker maakt hierin eigen afwegingen. Sommige banken gaan bijvoorbeeld niet verder dan 70%. Het overige bedrag is dus altijd voor eigen rekening. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om nog meer eigen geld in te leggen. Je betaalt dan bijvoorbeeld 60% zelf en voor het resterende bedrag vraag je een financiering aan. Wij helpen je graag om alle mogelijkheden te bekijken.

Benieuwd geworden? Doe de gratis maatwerkberekening
Het in eigendom hebben van een recreatiewoning is op meerdere manieren voordelig. Ten eerste heb je altijd een vakantieverblijf tot je beschikking. Last-minute ertussenuit is dus zo geregeld. Ten tweede kun je geld investeren in een waardevaste belegging. En ten derde kun je het huis verhuren, waardoor je inkomsten genereert. Bovendien kun je het huis na verloop van tijd weer verkopen. Met een goede aanpak, kun je de investering weer terugverdienen. Misschien wel met een mooie overwaarde.

Klinkt dit als iets voor jou? Neem dan zeker contact  met ons op voor een gratis maatwerkberekening. Wij berekenen dan geheel vrijblijvend wat er in jouw situatie mogelijk is voor de financiering van een recreatiewoning. Al vele tevreden kopers uit heel Nederland gingen je voor.

Comments are disabled.