Financieringsmogelijkheden

Het financieren van een recreatiewoning is in Nederland meestal prima te financieren en snel te regelen. Wij weten de benodigde financiële ruimte te vinden door het slim combineren van twee of meer verschillende financieringsvormen.

Vaak is een hypotheek op de vakantiewoning zélf ook onderdeel van de financiering. Hier krijgen we dan ook de meeste vragen over. Graag leggen we u uit wat hierbij komt kijken.

Financieren van uw recreatiewoning via een hypotheek op de woning zelf

Als u met een financieringsverzoek aanklopt bij een bank gaat de bank simpelweg rekenen. Een ogenschijnlijk eenvoudige som van 1) wat levert het hen op en 2) wat is het risico. Goed om te weten is dat alle banken in principe letten op dezelfde zaken, maar dat iedere bank wel zijn geheel eigen berekening maakt. Met zijn eigen minimum, maxima en basisvoorwaarden voor iedere variabele.

Maar alle banken kijken eerst óf u überhaupt in aanmerking komt voor een hypotheek.

Banken letten voor deze beslissing op 3 aspecten: uw inkomen, de bouwaard van de woning en de grond waar het op staat.

Inkomen. Hoeveel een bank bereid is u te lenen hangt voor een groot deel af van de hoogte van uw inkomen. Maar ook hoe de bank tegen uw lopende verplichtingen aankijkt, zoals uw huidige hypotheekbetalingen of huurlasten. En stel dat u de nieuwe woning wilt gaan verhuren, mag u de geschatte huuropbrengsten wel of niet meetellen met uw inkomen?

Dit alles verschilt per bank. Zelfstandige ondernemers zullen daarnaast (door het ontbreken van een werkgeversverklaring) samen met de adviseur aandacht moeten besteden aan een overtuigend financieel plaatje. En werkt u op dit moment nog maar bereikt u binnen 10,5 jaar de AOW-leeftijd? Dan zijn de banken verplicht om ook te kijken naar uw inkomen na pensionering.

Bouwaard. Bij het wel of niet accepteren van een vakantiehuis als onderpand let de bank op bepaalde kenmerken van het huis. Hiervoor is een taxatie vereist. Is de woning van steen en heeft het een vaste fundering? Daar hebben alle banken vertrouwen in. Is het een chalet, bijvoorbeeld een te verplaatsen stacaravan? Dat vinden de meeste banken minder prettig.

En wat als het een tussenvorm is? Een woning of chalet van houtskeletbouw of wagenskeletbouw, wel of niet op een betonnen fundering, met of zonder een vaste aansluiting op voorzieningen? Hier maakt iedere bank zijn eigen afweging in.

Grond. Is of wordt de grond waar de woning op staat uw eigendom? Dat vinden alle banken uitstekend. Valt de grond onder Erfpacht? In dat geval zullen de meeste banken eisen dat de hypotheek afgelopen moet zijn binnen de lopende erfpacht periode. Gaat het om huurgrond met een korte huurperiode (ook al wordt deze automatisch verlengd)? Dit is voor banken te onzeker en wordt dan ook niet gefinancierd.

Als eenmaal duidelijk is dát een hypotheek mogelijk is wordt gekeken naar de hoogte van de mogelijke financiering. De precieze berekening kan ook hier weer per bank verschillen. De hoogte van de financiering wordt uitgedrukt in een percentage van de marktwaarde van de woning, zoals vastgelegd in een recent taxatierapport (niet ouder dan 6 maanden).

Eigen gebruik. Is de vakantiewoning volledig bedoeld voor uw eigen gebruik? In Nederland kan er dan tot maximaal 90% van de woning worden gefinancierd op basis van het de waarde van het onderpand (de vakantiewoning). Dit betekent dat u altijd minimaal 10% van de koopprijs en de kosten koper zelf moet betalen.

Beleggingsobject. Is de woning bedoelt als een beleggingsobject? Dus om commercieel te verhuren via permanente verhuur aan een huurder of verhuur via een parkbeheer? Dan is de maximaal mogelijke financiering 75%.

Incidentele verhuur. Zal de woning niet zozeer structureel maar wel incidenteel worden verhuurd? Bijvoorbeeld voor een aantal weken per jaar? Aan de ene kant betekent dit dat het financieringsplafond tegen de 90% blijft. Aan de andere kant betekent het ook dat u de huurinkomsten waarschijnlijk niet mag meetellen in de berekening voor de maximaal mogelijke hypotheek. Hier is per bank slim mee te spelen: de woning bijvoorbeeld slechts tot 80% financieren zodat u de verwachte huurinkomsten wél mee mag tellen.

Als de hoogte van de gewenste en mogelijke financiering eenmaal is bepaald maakt u afspraken over de aflossing. Per bank (en afhankelijk van de antwoorden op de eerdere vragen) zijn er ook hierin verschillende mogelijkheden. De twee belangrijkste afspraken gaan over de looptijd van de hypotheek en de soort hypotheek.

Looptijd. De maximale looptijd die u bij een Nederlandse bank zult krijgen is 30 jaar. Sommige banken staan echter ook een kortere looptijd toe.

Hypotheeksoort. U heeft tegenwoordig de keuze tussen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. (Een aflossingsvrije hypotheek is sinds 2013 niet meer mogelijk.)

De annuïteitenhypotheek is de meest populaire keuze. Bij deze hypotheek blijven de bruto maandlasten gedurende de hele looptijd in principe gelijk. Maar door de jaren heen verandert wel de opbouw van de maandlasten. In het begin betaalt u veel rente en weinig aflossing, en aan het eind is dat precies andersom. Doordat u steeds minder rente betaalt, wordt het belastingvoordeel (indien van toepassing) steeds minder. Met als gevolg dat uw netto maandlasten geleidelijk zullen stijgen.

De andere optie is de lineaire hypotheek. Deze hypotheekvorm lijkt op een annuïtaire hypotheek met één belangrijk verschil: de maandlast daalt gedurende de looptijd. Kenmerk van een lineaire hypotheek is dat het deel aflossing gedurende de looptijd gelijk blijft. Daardoor betaalt u steeds minder rente en wordt het belastingvoordeel (indien van toepassing) steeds minder, met als gevolg dat uw bruto en netto maandlasten geleidelijk zullen dalen.

Financieren via een krediet

Een krediet is simpelweg het onder bepaalde voorwaarden lenen van geld. Dit kan een onderdeel zijn van de totale financiering van uw recreatiewoning. Wij kijken samen met u naar uw precieze behoefte en wensen en welke rol een krediet hierin kan spelen.

Als onderdeel van ons adviestraject vergelijken wij 9 verschillende geldverstrekkers op de voor u voordeligste rente en voorwaarden. Zo vinden we het krediet dat het beste past bij uw situatie.

En als u een bestaande lening heeft, kijken wij gelijk kosteloos of we die kunnen oversluiten tegen een lagere rente en/of betere voorwaarden.

Financieren via een overwaarde hypotheek

Als onderdeel van de financiering van uw recreatiewoning kunt u ook het vaststaande vermogen van uw overwaarde inzetten.

Uw normale hypotheek bij uw bank wordt dan verhoogd of overgesloten naar een andere geldverstrekker, met een tweede hypotheek die u vrij besteedt. Met de geldverstrekker worden nieuwe afspraken gemaakt over looptijd, rente en aflossing. In zo’n soort hypotheek wordt er op de standaard rekenmethode van hypotheken bekeken of u de overwaarde kan opnemen. Hiervoor wordt gekeken naar uw inkomen en de waarde van de woning. Niet alle geldverstrekkers werken hier echter aan mee.

 

Een andere optie is het afsluiten van een zogenaamde ‘overwaarde-verzilver-hypotheek’. Hierbij wordt puur gekeken naar de overwaarde van de woning. Het geld dat wordt vrijgemaakt kan in één keer worden opgenomen, of in een periode per maand uitgekeerd, of worden gereserveerd. De rente die u betaalt, kunt u per maand betalen of bij de lening laten optellen. De schuld wordt afgelost bij verkoop van de woning.

Deze laatste optie wordt met de toenemende vergrijzing steeds populairder. Mensen worden steeds ouder maar willen graag in hun woning blijven wonen, en toch geld vrijmaken. (De overheid biedt ook nog een soortgelijke lening, maar deze kan alleen afgesloten worden voor het verbeteren of levensloopbestendig maken van uw woonhuis.)

Meer weten over het vrijmaken van overwaarde? Kijk dan ook eens op Overwaarde financieren.

Tot slot

Het speelveld voor financiering is in Nederland dankzij de vele financiële aanbieders erg breed en divers. De officiële richtlijnen en wetgeving scheppen een duidelijk kader waarbinnen zeer veel mogelijk is, vooral dankzij het goed onderzoeken en slim combineren van financieringsvormen!

Neem contact op voor een gratis maatwerkberekening. Wij berekenen vrijblijvend wat in úw situatie mogelijk is voor de financiering van uw recreatie- of vakantiewoning.

Kijk voor meer recensies op advieskeuze.nl.